; ;
Dagboek
 


Erfenis

Myanmar heeft lange tijd onder Brits bestuur gestaan. In andere ex-koloniƫn heeft dat volop sporen achtergelaten die nu nog terug te vinden zijn. Infrastructuur, monumentale gebouwen, het is vaak eenvoudig om de Britse invloed terug te zien. In Myanmar valt dat tegen.
Zeker qua gebouwen is er veel verloren gegaan, door gebrek aan aandacht of omdat het bewust is afgebroken. We hebben op enkele plaatsen Engelse landhuizen gezien die onderhouden waren, maar ook die dringend een opknapbeurt nodig hadden of, zoals deze ooit zeer exclusieve club in Yangon, die vergaand vervallen zijn. Het gebouw valt steeds meer uiteen, de binnenplaats is in een vuilnisbelt veranderd en bijgebouwen zijn als woning ingenomen door arme stadsbewoners. Alleen een sterke verbeelding kan hier nog iets van de vroegere pracht en praal terugbrengen.
Blijkbaar vormen de spoorwegen de enige nog werkende erfenis van de Britten. Het zijn boemeltreintjes die niet erg snel gaan, en buiten Yangon ook niet erg vaak en niet erg op tijd rijden. Maar het bereik van de trein is vrij groot, overal zijn we rails tegengekomen die nog gebruikt en onderhouden worden.