; ;
Namibiƫ 2018

Overzomeren in Afrika

Dit jaar heb ik de hittegolf in Nederland ontweken door hartje winter door Namibië te reizen. Winter wil zeggen: aangenaam weer, alleen kan het 's nachts flink afkoelen. Ideale tijd om te reizen en veel te zien.

Tijdens de reis heb ik een dagboek bijgehouden. Een selectie van mijn foto's is te zien op Flickr (wat kan ik daarmee?).

De afgelegde route van 4333 km (zonder excursies) is in detail te bekijken via:

Laatste aantekening in het reisdagboek:

Winter?

Winter in Namibië. Overdag aangename temperaturen, het is eigenlijk nooit onder de 20 graden geweest of boven de 30, al kon het in de vroege ochtend soms fris zijn. Zeker de eerste kampeernacht in de Kalahari woestijn viel dat erg tegen; de kledingwinkels in het volgende stadje hebben daar extra klandizie aan overgehouden. Maar hoe koud was het werkelijk? Mijn fotorugzak was als experiment uitgerust met een temperatuursensor; moest van mijn baas om ervaring op te doen met het internet of things. Die heeft gemeten (temperatuur / kampeerplaats):
8 - Stampriet/Kalahari
12 - Fish River Canyon
5 - Duwiseb
8 - Sesriem (1)
8 - Sesriem (2)
8 - Brandberg
13 - Twyfelfontein
8 - Palmawag (1)
9 - Palmawag (2)
15 - Epupa (1)
17 - Epupa (2)
15 - Opuwo
11 - Kamanjab
10 - Etosha (1)
7 - Etosha (2)
Harde cijfers - maar kloppen ze ook met onze ervaring? De nachten aan het begin van de reis voelden inderdaad een stuk kouder aan, en in Epupa voelde het zelfs 's zomers aan (voor Nederlanders). Maar dat het in Etosha net zou koud was als aan het begin van de reis? Blijkbaar waren we toen al zo gewend aan het weer dat het ons niet meer is opgevallen. Of de temperatuursensor heeft in sommige nachten niet de juiste luchttemperatuur gemeten. Dat is een goede aanleiding voor een nieuwe vakantie om het experiment nog eens over te doen...

Eerder verschenen al: