;
Dagboek

Op weg

Het had zo'n rustige vertrekdag moeten worden Een hele dag om te pakken, de laatste dingen te regelen en op mijn gemak richting Schiphol. Totdat het antidiefstal programma van de telefoon zich niet liet verwijderen en het aanvragen van een tijdelijke pincode niet bleek te werken. Geen telefoon is een ramp, het moet mijn toegangspoort tot internet worden en het is mijn (natuurlijk digitale) reisgids. Het kostte Vodafone een dag om het op te lossen, maar nu werkt het weer.

En het enige dat ik niet digitaal wilde meenemen ging ook al niet goed. Een heus papieren boek bleek toch erg lang onderweg te zijn. De beloofde paar werkdagen worden niet gehaald, en zelfs het late vertrektijdstip kon mij niet redden: het boek is nog steeds onderweg. Je moet tegenwoordig wel alles digitaal doen: in enkele minuten stond een ander boek van dezelfde schrijver op mijn tablet. Ik geloof dat ik nu niets meer op papier bij me heb.

Nou ja, een paspoort dan. En vanaf nu een bijzonder paspoort, want ik heb aan een korte wachttijd bij de douane en een gesprekje met de douanier een stempel overgehouden dat weinig Nederlanders in hun paspoort hebben staan: een stempel van Nederland! Een beetje troost op zo'n hectische dag.