; ;
Route

31-7 Swakopmund - Brandberg

Een zoutweg voert ons de volgende dag Swakopmund uit. Even ten noorden van de stad wordt zout gewonnen en tot daar komen we nog wat verkeer tegen. Dan hebben we de civilisatie weer achter ons gelaten en rijden we langs één van de onbarmhartigste kusten van Afrika; de Skeleton Coast. Deze 40 kilometer brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en de Damara. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen, waarop het aantal 'miles' van Swakopmund op staat vermeld.

Hier schipbreuk lijden betekende in de vroegere tijden dat je een gewisse dood tegemoet ging. We stoppen bij het wrak van vissersboot de Zelda. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar per jaar niet meer dan 3 centimeter regen valt. De schaarse flora en fauna hebben zich hier aan deze droge omgeving aangepast en halen hun vocht uit de ochtendmist. We stoppen vervolgens bij Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cáo als eerste Europeaan voet op de Namibische kust zette.

Naast een historisch belangrijke plaats geniet Cape Cross bekendheid vanwege zijn grote kolonie zeerobben. Naar schatting 75.000 robben tref je hier op de rotsachtige kust of in zee aan. De aanblik, het kabaal, maar vooral de penetrante visgeur, blijft je zeker enkele dagen bij. Als er in het najaar veel dieren worden geboren schuimen jakhalzen op zoek naar zwakke jonge dieren of de nageboorten de kolonie af.

We rijden landinwaarts naar de hoogste berg van Namibië; de Koningstein. Vlaktes maken plaats voor berglandschap. We slaan de tenten op in de schaduw van bomen nabij de droge bedding van de Ugabrivier. Brandberg geniet vooral bekendheid door de White lady, een wereldberoemde rotstekening van een sjamaan. We maken een twee uur durende wandeling onder leiding van een gids naar deze bijzondere plek. Helaas blijkt dat uiteindelijk niet door te gaan omdat er leeuwen in het gebied gesignaleerd zijn. Hoewel dat natuurlijk prachtige plaatjes oplevert, weegt dat voor de Namibische autoriteiten niet op tegen berichten over opgepeuzelde toeristen; zij verbieden de toegang tot het gebied.

KML link (huh?): http://www.good-heavens.nl/nl/WaarIsFrank/Kmz/96336f685801433fbecb9fd46372ed14?since=2018-07-23&until=2018-08-12&from=2018-07-31&to=2018-07-31
KML met foto's: https://www.dropbox.com/s/jtzy3mo6ciogw06/Route_2D.kmz?dl=1
KML met foto's en hoogteprofiel: https://www.dropbox.com/s/r2y23v8t2d7hstn/Route_3D.kmz?dl=1