; ;
Dagboek

IJs

Het draaide deze dag om het ijs uit IJsland, op en rond de grootste ijskap Vatnajökull. Wat een dag leek te worden met wat wandelen en een boottochtje, werd een compleet verzorgde cursus over het ijs in IJsland. Een paar leermomenten:
Tijdens de tocht over een van de gletsjers bleek al snel dat ik eigenlijk niet veel wist over gletsjers. Dat ze imposant konden zijn wist ik al wel. Maar ik verbaasde me over de hoeveelheid water die langs of door de gletsjer stroomt, de interactie tussen water en ijs, en de soorten ijs die in een gletsjer te vinden zijn. Leerzaam. En daarnaast is het vrijwel probleemloos lopen over al dat ijs een beleving op zich.

De interactie tussen lava en ijs is ook erg aardig. Bij de breuken in het ijs komt er lava in stofvorm op de oppervlakten van het ijs terecht dat daar lang in kan blijven zitten. Wit ijs met zwarte lava - het ziet er prachtig uit.

Maar ook de kleur blauw is overal aanwezig. Het onder de gletsjer samengeperste ijs heeft die kleur, en dus komt het ook terug in de ijsbergen in de gletsjermeren en in de gletsjerwand op plaatsen waar kort geleden een stuk ijs is afgebroken. Als Nederlander denk je wel te weten hoe ijs eruit ziet (uit de tijd dat we nog winters hadden), maar dit is ander ijs en met een veel mooiere kleur.