; ;
Dagboek

Lava

Eerder dit jaar is de Fagradalsfjall vulkaan ontstaan. Er zijn weinig reizen waar je de gelegenheid hebt een actieve vulkaan te bezoeken en naast nog stromende lava kunt staan, dus dit lijkt een uitgelezen kans. Als de vulkaan tenminste nog verse lava produceert. De hele vakantie kon hij via de live webcam worden bekeken. De laatste week en zeker de laatste dagen was hij aardig actief: de lava kolkte in de krater, en stroomde er ook overheen. Dus met een gids op pad naar de vulkaan.

De webcam liet vandaag prachtige beelden zien... tot vlak voor vertrek.

Onze gids besloot het erop te wagen, omdat het weer wel beter zou kunnen worden, en omdat de vulkaan die middag erg actief was. Na een stevige klim konden we de webcam zien
En bleek dat het uitzicht van de webcam nog niet verbeterd was
Het woei al een zeer stevige wind, maar kort na deze foto kwam de striemende regen. Mijn backpack werd beschermd door een regenhoes, zelf werd ik samen met de mede-wandelaars doorweekt. Via een paadje naar beneden, dat volgens de gids alleen de eerste 20 meter lastig was (ik denk dat hij 200m verticaal bedoelde) kwamen we bij het lavaveld uit waar een versie lading lava was bijgekomen.
Staande op een paar meter van het lavaveld droogden we weer een beetje op. Het was inmiddels vrij donker. Het beeld van de stromende lava temidden van de gestolde zwarte lava is met geen woorden te beschrijven. (filmpjes en meer foto's na thuiskomst ivm benodigd plak- en knipwerk)