; ;
Dagboek

Mos

Het programma van vandaag draaide om een lavaveld temidden van bergen in zowel prachtige kleuren als met vele tinten grijs. Maar de hoofdrol van vandaag was voor mos en andere kleine plantjes weggelegd. Het gaf een kijkje in de keuken van het natuurbehoud.

Als je op sommige wandelpaden op de juiste plaats bleef stilstaan streek er een aangenaam warme lucht langs de benen. In een hoekje van het lavaveld kwam zelfs nog stoom uit de grond.

Dat hebben we vaker gezien, maar hier was de bron omgevingen door mos en planten. Al zag het mos er niet frisgroen meer uit. Kan het mos er tegen? Even verderop waren twee dames bezig met het tellen van plantensoorten. Deskundigen!

Inderdaad zijn er verschillende mossoorten die tegen de warmte van de geothermische bronnen kunnen. Planten niet, want hun wortels verbranden. En toevallig is dit gebied uniek omdat er een aantal zeldzame plantjes en mossen voorkomen. Deze bijvoorbeeld:

Het ongetrainde oog van de toerist ziet niet meteen het verschil tussen dit zeldzame plantje en het andere groen in de buurt. Maar in dit (beschermde) gebied zie je wel op veel plaatsen verbodsborden staan om buiten de paden te lopen in verband met de bescherming van de flora. Zo ook het stukje waar de dames aan het werk zijn. Het was vroeger een wandelpad, maar dat is een beetje verlegd en nu is de vraag hoe snel de planten (en met name de zeldzame) terugkeren. Goed nieuws: uit hun tellingen blijkt dat het voorspoedig gaat. Daarvoor willen wij ons als toerist natuurlijk best aan het blijf-op-de-paden gebod houden.