; ;
Dagboek

Leegte

Het viel in de begindagen niet zo op, maar vanaf nu is er geen ontkomen aan: IJsland is erg leeg. We rijden door eindeloze lavavelden en uitgestrekte landschappen, met hier en daar een plukje bewoning.

We merken de gevolgen aan de eetgelegenheden. Dit was bijvoorbeeld voor onze accommodatie het dichtstbijzijnde restaurant. En praktisch gezien ook het enige. Het dichtstbijzijnde restaurant richting westen ligt in Vik - daar hebben we nog geluncht. In oostelijke richting de ringweg volgend kom je de eerstvolgende restaurants na 60 km pas tegen. Andere wegen dan de ringweg zijn er eigenlijk niet, en dus ook geen restaurants. En dat allemaal omdat er te weinig inwoners in deze streken zijn, en te weinig toeristen om alleen voor de paar zomermaanden iets neer te zetten.

In het binnenland, weg van de ringweg, is IJsland nog leger. Dat hebben we eerder gemerkt toen we landinwaards logeerden in een hotel met tankstation. Het enige hotel en het enige tankstation in de wijde omgeving. Want daar woont vrijwel niemand.