; ;
Dagboek

Reizen met QR en mondkapjes

Het reizen is deze keer toch wel anders dan twee jaar geleden. Veel mensen zijn al gevaccineerd en een terugkeer naar "normaal" is (hopelijk) aanstaande, maar dat is niet te merken. Het levert een vervreemde reiservaring op.

Het begint al kort voor vertrek. IJsland wil zeker weten dat bezoekers geen covid hebben, dus is een test verplicht ook als je al gevaccineerd bent. Gelukkig is de Nederlandse regering ons zo graag kwijt dat ze de test betaalt. Die blijkt negatief te zijn - stel je voor dat het niet zo was...

In de ochtend van vertrek nog snel even een boodschapje gedaan. Als je goed kijkt zie je in de winkels nog de restanten van strenge maatregelen, en iedereen houdt nog wel afstand, maar verder is het al weer bijna normaal. Ook al zijn er redelijk wat bezoekers.

Dan het OV in. In de verder lege coupé is een mondkapje verplicht. Ik had al via internet ingecheckt zodat ik alleen de bagage hoefde af te geven - o nee, dat was vroeger. Nu moet je toch nog even langs de balie om te laten zien dat je een negatieve test hebt.

Dus iedereen die op het afgeschermde deel van Schiphol komt zal een negatieve test hebben anders kom je het land van bestemming niet in. Het is er ook niet veel drukker dan in de supermarkt. Dus: overal en altijd een mondkapje op. Eh... juist ja.

In het vliegtuig ook een mondkapje gedurende de vlucht. Een vliegtuig voelt veel meer besloten dan een luchthaven, maar er wordt ook wel beweerd dat de ventilatie er eigenlijk erg goed is. Vooruit, de vlucht is niet zo lang.

Op de luchthaven van aankomst - Keflavik - is pas echt te merken hoe de covid maatregelen toe kunnen slaan. Iedereen die IJsland in wil als toerist moet gevaccineerd zijn en een negatieve test laten zien (of niet gevaccineerd en dan vaak testen en 5 dagen in quarantaine). Om dat aan te tonen moet je van tevoren online invullen dat (in mijn geval) je gevaccineerd bent en een negatieve test hebt. Je krijgt dan per e-mail een streepjescode toegestuurd. Bij de paspoortcontrole moet je dan je paspoort laten zien, en zowel de streepjescode als QR-code van de vaccinatie laten scannen. Dat gaat nog vrij snel, maar blijkbaar vele malen langzamer dan alleen een paspoortcontrole. Je mag vanuit de bagage-afhaal-ruimte niet verder als je de streepjescode niet kunt laten zien. Dus stond er een enorme rij tussen de bagagebanden van wachtenden. Het duurde een half uur tussen het oppikken van de bagage en het mogen doorlopen naar de paspoortcontrole. Men stond hier en daar zelfs gratis water uit te delen.

De bus die ons door IJsland gaat rijden is gelukkig een privé-voertuig - de mondkapjes mogen af. Maar in IJsland zijn nog andere maatregelen actief, dus we zijn er nog niet helemaal van af. We zullen zien.

En nog een pluspunt: er is nog ijs op IJsland. We zijn dus nog op tijd voordat de klimaat-pandemie toeslaat.