; ;
Dagboek

Yosakoi

Geheel per toeval ben ik op het juiste moment in Sapporo beland. Dit weekend staat in het teken van het Yosakoi Soran festival dat voor het 25e jaar gehouden wordt. Groot feest! Het festival speelt zich af op verschillende plaatsen in de stad, maar neemt vooral het grote centrale park in beslag.

Gelukkig hebben ze een Engelstalige folder waarin het idee achter Yosakoi wordt uitgelegd. Volgens wikipedia is het een dansfeest dat vijftig jaar geleden in Japan is ontstaan. Grote dansgroepen voeren hun act op straat (in een parade) of op podia uit op vocale muziek. In Sapporo zijn er verder maar twee regels: in de act moeten naruko (houten instrumenten die een klepperend geluid maken) gebruikt worden:

Bijvoorbeeld:
En in de tekst van het lied moet een deel van de tekst voorkomen van de Soran Bushi, een volkslied van vissers uit Hokkaido. Sommige groepen dansen op een complete ballade. Niet verplicht maar wel standaard onderdeel is het zwaaien met gigantische vlaggen.
Daar blijft het niet bij. Sommige groepen hebben allerlei andere attributen in de act verwerkt, en het wisselen van kostuums tijdens de act is een veelgebruikt middel.
De topgroepen hebben een hele staart aan helpers om attributen en kledingstukken te verzamelen of uit te delen.
Ook standaard is dat elke act wordt afgesloten met het bedanken van het publiek. Dat bedanken schijnt toch al een tweede natuur van Japanners te zijn; arigato gozaimas hoor je overal. En ook hier, waarbij de dansers diep buigen voor het publiek.

Er loopt gedurende het festival ook een competitie wie de beste act heeft. Daarnaast deelt de organisatie aan individuele deelnemers die in de groep opvallen een aparte medaille uit.

Volgens de website doen er zo'n 30 000 dansers mee. En dat is te merken. In de wijde omtrek van het park zie je de groepen lopen en nog een laatste keer hun passen of special effect oefenen.
Geen lid van een dansgroep maar je wil toch eens meedoen? Geen punt. Er worden oefensessies gehouden en je kunt zelfs meedoen met een ad hoc samengesteld team. Je mag dan zelfs in de parade meelopen.

De totale act ziet er bijvoorbeeld uit als volgt: