; ;
Dagboek

Hoogbouw

Voor een deel lijken de grotere Japanse steden op elkaar. Er is veel hoogbouw - in het centrum vooral kantoren en kolossale winkelcentra, daarbuiten woonflats. De architectuur is niet zo divers dat je een stad aan zijn gebouwen kunt herkennen. Er zijn wel enkele opmerkelijke gebouwen - Osaka heeft zijn Umeda Sky Building bijvoorbeeld - maar het gros ziet er hetzelfde uit. Zelfs al is een gebouw geen standaard blokkendoos, dan valt het nog niet op tussen alle anderen kolossen.
Waar in Tokyo regelmatig de bulldozer gehanteerd lijkt te worden en alleen het nieuwste van het nieuwste blijft staan, lijkt er in Osaka ook ruimte voor historie. Hier en daar vind je nog een oud gebouw tussen de hoogbouw dat een overblijfsel is uit een vervlogen tijd. Begrijpelijk omdat van veel steden na WWII niet veel meer overeind stond. Wie weet wat voor een mooi verhaal er achter zo'n oud theehuis zit.
Maar soms kun je het jeniet voorstellen dat er een mooi verhaal achter een gebouw zit. Waarom deze dwerg nog geen plaats gemaakt heeft voor een gebouw van tenminste 5 verdiepingen is mij een raadsel.