; ;
Dagboek

Fietsen in Kyoto

Kyoto heeft ruim 2000 tempels, en ik heb twee volle dagen om ze te bezichtigen. Tijd dus voor een wijze les die de verschillende Zen-tuinen proberen te onderwijzen: om iets te leren over het hele universum kun je ook uit de voeten met slechts enkele aandachtspunten. Dus heb een kleine selectie gemaakt en die tempels bezocht.

Die liggen aan de rand van de stad, tegen de heuvels aan. Maar zo groot is Kyoto niet, dus een mooie gelegenheid om de tempels per fiets te verkennen. In deze stad wordt veel gefietst, er zijn allerlei weggedeelten tot fietspad gebombardeerd, zowel op de weg als op het trottoir. Dat gaat ook wel eens mis.

Maar omdat er veel water door Kyoto stroomt heb je zeker in de buitenwijken veel kanalen en plassen. Met daarnaast smalle wegen die vooral door fietsers en wandelaars gebruikt worden. Dat maakt het fietsen al veel aangenamer.

Bovendien had ik een elektrische fiets gehuurd. De standaard fiets in Japan heeft geen versnellingen, en dat is bergop toch best wel trappen (en vaak ook lopen). Een fiets met versnellingen huren kan wel, maar is even duur als een elektrische fiets.

Al had ik niet het model elektrische fiets dat in heel Japan het meest verkocht wordt (volgens eigen waarneming en bevestigd door de verhurende fietsenhandelaar). Dat is namelijk een jonge-moeders-fiets met standaard twee kinderstoeltjes die zo degelijk zijn dat een kind (met aparte helm op) als het ware in een veiligheidskooi zit.

Ze zijn er ook in niet-elektrische uitvoering. Gewone elektrische fietsen zoals mijn huurfiets zie je niet veel.