; ;
Dagboek

Geluk?

De Tateyama Kurobe Alpine Route - dwars door de Japanse Alpen. Het klinkt spannend, maar zoals zoveel in Japan: als het ook maar een beetje toeristisch is, is het goed geregeld. En toeristische is het: als het rustig is nog altijd duizenden passanten per dag. Alles staat in het Japans, Engels, Chinees en Koreaans aangegeven. Het vervoer is perfect geregeld, maar dat is een deel van de attractie: kabelbaan, trolleybus en nog veel meer. Waar je kunt wandelen lopen er paden door het gebied (niet buiten de paden lopen) die (veelal) sneeuwvrij gemaakt zijn.

Een andere attractie van deze bergen is een vogel, de ptarmigan, die zelfs tot Speciale Nationale Schat is benoemd. Volgens de beschrijving van de lokale VVV mag je van geluk spreken als je er een ziet. Nou, hier is 'ie dan:

Hij zat netjes naast het pad op een steen, en viel zelfs in slaap als wandelaars hem fotografeerden.

Eerlijk gezegd geloof ik helemaal niet dat het toeval of geluk was. De VVV heeft dat beest gewoon ingehuurd. Dat gebeurt wel vaker bij attracties. Een dag later was ik bij het kasteel van Matsumoto en daar liepen ook acteurs rond om het juiste historische gevoel te bevorderen - het is deel van de beleving.

Dat geldt ongetwijfeld ook voor de vogel. In het boekje vermelden dat je misschien een vogel kunt zien om het gevoel van zeldzaamheid te versterken. Maar je kunt een toerist niet naar huis laten gaan zonder zo'n vogel gezien te hebben. Het pleit wel voor de VVV dat ze de vogel naast een pad van de uitgebreide wandelroute hebben gezet, zodat je ook het gevoel krijgt dat je echt moeite hebt moeten doen om het beest te zien.