; ;
Dagboek

Naar Edo

Tsumago en Magome zijn twee dorpjes die eeuwenlang dienst gedaan hebben als pleisterplaats voor edelen die van en naar Edo, naar de shogun, reisden. De route is in stand gehouden, zij het dat het pad er vroeger ongetwijfeld anders uitgezien heeft. Ik ga terug in de tijd en volg het pad van het ene naar het andere dorp.

De grootste bedreiging komt hier niet van rovers maar van beren.

Op verschillende plaatsen langs het pad staat een paal met een bel eraan. Het bijschrift is: Ring the bell hard against bears. Op een enkele plaats staat er zelfs een waarschuwingsbord. En de lokale VVV leent gratis belletjes uit om aan je rugzak te binden. Nu begrijp ik ook het belletje aan de wandelstok die pelgrims hier bij zich hebben. Een wandelaar had zo'n bel aangebonden; het is gekmakend. Tegen de tijd dat je een beer tegen komt rent hij van schrik weg, van jou en niet van de bel. De Japanse wandelaars nemen de waarschuwing serieus en luiden elke bel die ze tegen komen. Ik heb heel stil gelopen, maar er was helaas geen beer die voor mijn camera wilde poseren.

Hoewel het een aardige wandeling was, ben ik toch blij dat we tegenwoordig anders naar Edo (Tokyo) reizen. Minder pleisterplaatsen nodig, en een stuk comfortabeler.