; ;
Dagboek

Kruispunt

Tokyo is een dichtbevolkte stad, dus het is te verwachten dat je nooit alleen op straat loopt. En dat er plaatsen zijn waar het wel eens druk kan zijn. Een wereldberoemd voorbeeld daarvan is het kruispunt van Shibuya. Naar het schijnt steken hier per dag een paar miljoen mensen over. Ik kende het van de plaatjes, dus ik moest het gaan bekijken.
Het niet zo druk, toch liep er behoorlijk wat volk rond. Nu is dit ook wel een bijzonder kruispunt. Voetvolk uit vijf richtingen komt samen op een punt waar grote winkelcentra bij elkaar staan. En er is een groot treinstation. Ondergronds ligt een van de grote overstapstations van de metro, waarbij lijnen door verschillende ondernemingen geƫxploiteerd worden en dus hun eigen stationsingangen hebben. Je kunt vaak binnendoor en ondergronds van station naar station en winkel komen, maar soms is buiten langs gewoon korter.

Wat ook meespeelt is de manier waarop de stoplichten zijn afgesteld. Om beurten mag het autoverkeer uit de verschillende richtingen rijden, waarna alle voetgangers tegelijk over mogen steken. Je staat soms een tijd te wachten tot je mag gaan lopen; de cyclus duurt best lang. Dat maakt de meute overstekers vanzelf een maat groter dan bij ons. Die meute verspreid zich aan de andere kant razendsnel, dus om het kruispunt heen is het helemaal niet zo druk. Nou ja, voor Tokyo dan.