; ;
Dagboek

Hotel

De hotels in Japan blijven mij verbazen. In de meeste plaatsen lukt het me om een eenvoudig hotel te vinden dat niet te ver van een (metro/tram)station af ligt. De keren dat het niet lukt heeft te maken met de bijzondere locatie (geen andere keuze) of omdat het om een weekend gaat, want dan vliegen de prijzen omhoog en dan is een wat afgelegen luxer hotel soms goedkoper dan de centraal gelegen eenvoudige hotels. Een prijs die in het weekend het drievoudige is van een doordeweekse prijs is niet abnormaal.

Het eerste waar je aan moet wennen zijn de afmetingen van de kamers. Het is de Japanners gelukt de kamers te miniaturiseren. Je komt dan uit op een kamer van 9 m2, inclusief tweepersoonsbed badkamer. De rest is stapelen. Het lukt ze zelfs om er een TV van een meter in te krijgen. Met een beetje creativiteit pas ik er zelf ook in. Japanners hebben er misschien minder moeite mee; in veel steden begint de verhuurmarkt bij 1-kamer appartementen van 25 m2. Zelf vinden ze dat niet abnormaal omdat ze - in hun eigen woorden - nou eenmaal wat kleiner zijn. Hmm. Gelukkig kun je ook wel hotelkamers vinden die een stuk groter zijn (14 m2) tegen dezelfde prijs.

Soms heb je geluk. In Toya zijn geen eenvoudige hotels, maar een van de luxe hotels verhuurt een kamer tegen een afbraakprijs. Ik heb een kamer met zithoek, een ruime badkamer met bubbelbad, betaalbare room service voor het diner. En vooral: uitzicht op de vulkanen en het meer vanuit zowel de kamer als badkamer. Het is afgelegen maar het hotel biedt een ophaal-/brengservice. Fantastisch! Enige nadeel: geen internet.

Met het uitzicht heb ik geluk gehad. Gisteren, de dag dat ik aankwam, was het uitzicht perfect. Vandaag was het bewolkt en regende het in de middag. Geen mooie vergezichten vandaag, er zaten wolken in de weg.