; ;
Dagboek

Terug naar school

Het is toevallig dat we vandaag twee inkijkjes in het schoolsysteem van Colombia kregen. De scholen zijn hier zojuist weer begonnen na de vakantie. Dat was te merken op de markt van een anoniem dorpje waar we een pauze in de busreis inlasten.
Onzeker liepen de ouders met hun kinderen langs de paar kraampjes met schoolartikelen. In hun handen een lijst met benodigdheden die door de (lagere) school is verstrekt. Het gaat om schriften, maar ook een Spaans en Engels woordenboek staan op de lijst. Dat laatste zal door onze toerist-opvolgers over 15 jaar erg gewaardeerd worden: er zijn erg weinig Colombianen die Engels verstaan.
De andere kant van de schoolcarrière komen we in Popayán tegen. Een groot deel van het historisch centrum bestaat uit universiteitsgebouwen. De echte wetenschappen zitten blijkbaar op een campus buiten de stad, maar de rechtenfaculteit heeft zich in een mooi koloniaal gebouw genesteld. Dat kennen we in Nederland ook. De collegezaaltjes heten hier salon; de sfeer en uitstraling van de faciliteiten doen onder voor een westerse universiteit. Wat een contrast met het dorpje.