; ;
Dagboek

Weerzien

Mijn vorige bezoek aan Colombia was in een andere tijd. Toen bleef het reizen beperkt tot Cartagena, een van de weinige veilige plaatsen. Het stadje is niet veranderd in de afgelopen jaren - in de afgelopen eeuwen heeft het ingrijpender wijzigingen in het land doorstaan. Het is nog steeds een prachtig koloniaal stadje waar het goed toeven is. Met stoere forten, mooie gebouwen en schaduwrijke parken.
Het is heerlijk om hier rond te dolen. In twee dagen kun je op je gemak rondkijken en de bewogen historie van het plaatsje opnemen. Een verhaaltje voor het dagboek schrijven is iets anders. Er is niets wat er uitspringt - het is allemaal even mooi. Niemand heeft haast, de tijd glijdt ongemerkt voorbij.
De grote verandering sinds mijn vorige bezoek is het toeristisch gehalte van de stad. In het centrum vind je de meest kleurrijke verkopers. Een deel ervan heeft zich nu bekeerd tot een agressieve vorm van het aan de man brengen van hun waren. In mijn herinnering kon ik de vorige keer ongestoord over straat lopen, maar nu moet je oppassen dat je niet door een koetsje overreden wordt en moet je op sommige plaatsen de verkopers van je af slaan. De prijs van de voorspoed en het toegenomen toerisme in dit land. Gelukkig hoef je niet zo vaak op die plaatsen te zijn, er blijft meer dan genoeg ander Cartagena te ontdekken.