; ;
Dagboek

Echt?

De mooiste tempel van Nikko - en van alle tempels die ik in Japan gezien heb - is het Tosho-gu shinto heiligdom. De gebouwen zijn versierd met duizenden beeldjes, prachtig houtsnijwerk dat in natuurlijke kleuren is geschilderd. Sommige ervan zijn wereldberoemd zoals de slapende kat (de pijl wijst er naar); het is flink dringen om er een foto van te maken.
Niet goed te zien? Hier is ie nog eens. Het beeld is zo beroemd dat mijn smartphone uit zichzelf enthousiast meldde dat hij de kat op mijn foto herkend had toen ik de foto op mijn telefoon zette. En zoiets doet hij niet vaak.
Het beeld is zo beroemd omdat de kat net echt lijkt. Op dit moment even wat minder, want de kat is duidelijk aan onderhoud toe. Een van de andere gebouwen van Tosho-gu is al enkele jaren achter doek verdwenen omdat men aan de halfeeuwse opknapbeurt bezig is.

Dat is toch wel een verschil met de stenen monumenten die wij gewend zijn. Wat dan als ouderdom telt is wanneer het gebouwd is. In Japan zijn vrijwel alle monumenten van hout. Dat vergt onderhoud en het brandt ook gemakkelijk. Wat hier telt is wanneer de eerste versie van het gebouw is neergezet. Een volgende versie is vaak een kopie van de oudere versie. En zeker tegenwoordig probeert men de nieuwe versie met authentieke methoden te herbouwen.

Daar is eigenlijk veel voor te zeggen. De Tosho-gu zou zeeland minder aantrekkelijk zijn als hij in Europa zou staan en van steen gemaakt was. De kleuren waren inmiddels vergaan, en wat er overgebleven zou zijn is het beeldhouwwerk. Maar juist die kleuren dragen bij aan de levensechtheid. Met de levende monumenten in Japan heb je een veel beter beeld van hoe het geweest moet zijn.