; ;
Dagboek

Griezelen

Koyasan is het religieuze centrum van de Japanse stroming van het boeddhisme, en het kerkhof is daar een belangrijk onderdeel van. Hier kunnen overledenen dicht bij de grondlegger van de stroming zijn, die hier naar verluid niet is overleden maar over is gestapt op het eeuwig mediteren.

De reisgidsen suggereren dat je ook 's avonds een bezoek moet brengen aan deze plaats. De lantaarns die naast de graven staan werpen een spookachtig licht over de graven. Griezelen op het kerkhof!

Maar in Japan is alles goed geregeld. De toerisme organisatie waarschuwt tegen een nachtelijk bezoek want de tempels zijn immers gesloten (dus wat heb je er te zoeken?). En erger nog: de paden zijn niet van gladgestreken asfalt dus je zou er over kunnen struikelen als je niet oppast. Dat kan natuurlijk niet. Gelukkig hebben ze daar ook wat op gevonden: overal staan nu laterenpalen met felwitte lampen zodat je het pad goed kunt zien.

Je kunt het goed regelen ook overdrijven. Het spookachtig licht wordt in ieder geval overstraalt door de drang naar veiligheid, en het griezelen moet je maar ergens anders gaan doen.